Renovatie Stadhuis bijna klaar

Lier: Op zondag 25 juni 2017 kan het publiek een kijkje komen nemen in het gerenoveerde en aangepaste Stadhuis. Spijtig genoeg zullen de werken nog niet volledig klaar zijn.
“Iedereen die die al eens verbouwingen heeft gedaan weet hoe moeilijk het is om de vooropgestelde datum te halen. We zijn nu nog bezig met de afwerking van het geheel”, zegt schepen Rik Verwaest.

Heel wat veranderingen
Hierna volgt een beknopt overzicht van de aanpassingen en de veranderingen.
De grootste verandering is het plaatsen van een lift zodanig dat alle zalen voor iedereen bereikbaar zijn. Er werd ook een nieuwe verwarmingsketel geplaats zo dat de verwarming van het Stadhuis niet meer gekoppeld is een de verwarming van het Schaeckbert.
“In de kelder waar vroeger de toeristische dienst zat en de conciërge woning was gevestigd komt nu een evenementenruimte. In deze ruimte is een kleedkamer, toiletten en ruimte voor technische toebehoren voorzien.  Ook de stadsgidsen krijgen hier hun eigen lokaal. Verder bevinden zich hier de technische ruimtes, het IT serverlokaal en nog enige opslag ruimtes. Verder bevinden zich hier nog de nieuwe publiek toiletten die tijdens grote evenementen opengesteld zullen worden. De toegang voor minder mobielen bevindt zich aan de achterzijde van het stadhuis.”
“Op het gelijkvloers blijft de trouwzaal in oorspronkelijke staat behouden. Ze is wel volledig opgefrist en geschilderd. Naast de trouwzaal bevind zich het nieuwe bureau van de burgemeester. Langs de andere zijde komt de toeristische dienst, die gedurende de werken moest verhuizen naar het Schaeckbert. Deze verhuis gebeurt vermoedelijk eerst einde van deze maand. Aan de ingang is een nieuw glazen tochtsas gebouwd. Alles dient nog geschilderd te worden en de grote kroonluchter dient nog opnieuw opgehangen te worden.
“De eerste verdieping bestaat nu in feite uit drie zalen. De Gildezaal die verwijst naar de vroegere functie van het stadhuis. Eertijds was hier de gilde van de lakenwevers gevestigd. De Schepenzaal verwijst naar het feit dat hier vroeger de Schepenbank, de oude naam voor het stadsbestuur, geïnstalleerd werd. De Hertog Jan zaal verwijst naar Hertog Jan die Lier in 1212 stadsrechten verleende. Ook is hier een totaal nieuwe opwarmkeuken geïnstalleerd, een voorbereidingsruimte, toiletten en een vestiaire. Deze eerste verdieping kan afgehuurd worden voor recepties van trouwers, boekvoorstellingen, vergaderingen, productvoorstellingen en dergelijke.”
De grote mooie zolder wordt spijtig genoeg niet meer gebruikt gezien brandveiligheid. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet