Koninklijke Moedige bootvissers vieren 85 jarig bestaan

Lier: Dit jaar vieren de Koninklijke Moedige Bootvissers hun 85 jarig bestaan met een groot en gratis feest voor iedereen. Op 5 augustus wordt op de feestweide naast het stadspark een namiddag amusement met allerhande optredens voor jong en oud aangeboden. Er is een springkasteel voorzien, pleziervaartjes, stadsritten met een koets, grimmering, foodtrucks. Er zal ook een grote feesttent op de weide geplaatst worden.
“Het showprogramma vangt aan om 14 uur met optredens van de Red Hackle Pipe Band, de Lierse Keersters en dansclub Scratch.  Tussen 18 en 20 uur zijn de “Knappe Koppen” aan de beurt. Om 21 uur is er een optreden van Ronny Lee voorzien. Tot slot van de avond treed Pino Baresi op. Wij verwachten 500 tot 1000 man op het feest”, legt Maurits De Smedt, voorzitter van de Koninklijke Moedige Bootvissers uit.

Nieuwigheden voor dit jaar
Tijdens de weekdagen wordt alleen op afspraak gevaren. Heel wat dagtoeristen zijn teleurgesteld dat ze geen boottochtje kunnen maken. Daarom wordt er deze zomer als proef van 3 juni tot 17 september elke dag om 14 uur een pleziervaart ingericht.
De bootvissers willen een extra dimensie aan de rondvaarten geven door één of twee muzikanten te laten meevaren om de gids muzikaal te ondersteunen. Dit in samenwerking met de stedelijke academie voor muziek woord en dans.

Van vissers en palingdraaiers naar toeristische rondvaarten
Rond 1900 voeren al meer dan vijfendertig platbodems met netvissers op de wateren ten zuiden van Lier. De niet zo welstellende Lierenaars deden uit noodzaak aan vis- en palingvangst.
In 1932 werd in hun stamkroeg Sint Jonas de vereniging gesticht. Een veertigtal palingvissers verenigden zich om als groep beter hun belangen te kunnen verdedigen. Het palingvissen of het palingdraaien was een vismethode die typisch was voor de Pallieterstad, de Lierse platbodems waren en zijn uniek in het land.
De palingschuiten hadden geen zeil en geen motor. Ze werden voortbewogen door de stroming. De Nete ondergaat ter hoogte van Lier een sterke getijdenwerking, waardoor het water gedurende ongeveer negen uur stroomafwaarts loopt en daarna twee tot drie uur stroomopwaarts.
Door die stromingen liet de visser zich naar zijn visplaats drijven en daarna terug naar huis.

Palingdraaien
Van op de vissersboot werd een vierkant net neergelaten tot op de bodem van de Nete terwijl de boot verankerd was. Door de stroming kwam het net schuin te staan op de bodem. De paling die steeds met de stroom mee zwemt kwam alzo in het net terecht. Dit net werd om de vijf minuten opgehaald door middel van een draaiwiel, vandaar de naam palingdraaien.
In 1974 werd het palingdraaien bij wet verboden zodat de Moedige Bootvissers hun hobby moesten stopzetten.
Sinds 1979 organiseren de Moedige Bootvissers toeristische rondvaarten op de Kleine Nete in het centrum van Lier. Door de Lierenaars wordt dit deel van de Kleine Nete ook "Binnennete" genoemd. Het water in het centrum van Lier is niet onderhevig aan getijden. De schuiten waarmee tegenwoordig gevaren wordt zijn platbodems zonder de bovenbouw en zijn voorzien van een elektrische buitenboordmotor. In 1982 verkreeg de vereniging de titel "Koninklijk" ter ere van het vijftigjarig bestaan. (MSL/foto’s KSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet