Uitvindersbeurs leerlingen eerste jaar STEM

Lier: In de multifunctionele zaal van het Sint Gummarus College stelden de eerste jaar studenten van de richting STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) hun uitvinding voor. In het totaal werden 92 projecten aan het publiek voorgesteld gaande van een drempollator, een miniorgel over een draagbare slider, een fietsoverkapping, een automatische aardbeienverzorger,  tot een flessenverwarmer voor konijnen.

“In het eerste jaar van onze nieuwe STEM-richting hebben we de leerlingen laten kennismaken met de wereld van de uitvinders en bedenkers. Ze werden ondergedompeld in het EUREKA verhaal van Archimedes en leerden heel wat geniale geesten doorheen de geschiedenis kennen.
Om zelf te mogen ervaren wat het is om een creatieve oplossing te zoeken voor een probleem, kregen ze een jaaropdracht. Vanuit hun leefwereld hebben ze getracht om een eigen idee te ontwerpen en te realiseren. Ze hebben mogen ervaren dat dit niet altijd even gemakkelijk is, dat het een proces is van vallen en opstaan, van dromen, durven proberen, falen en doorzetten. Ze hebben zichzelf beter leren kennen en beseffen welke vaardigheden ze al wel of nog niet onder de knie hebben.
Ze kregen hulp van een mentor. Dat waren zowel personen van buiten de school (o.a. heel wat peters en meters van onze STEMrichting), als leerkrachten of eigen familieleden. Het was hun eigen verantwoordelijkheid om met deze mentoren te communiceren en hun hulp in te roepen. De begeleiding was bij sommigen dus intens, bij anderen eerder beperkt.
Bij deze jaartaak vinden wij het leerproces belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Sommige leerlingen hebben een afgewerkt product en anderen eerder een prototype of een concept. De gekozen problemen en de ambitie waarmee de leerlingen aan de slag zijn gegaan, waren dan ook erg verschillend” legt Joost Beukeleirs van het STEM-team uit. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Fotoreportage...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet