Vroege lente in de vallei van de Itterbeek

Lier, 28 februari 2021: Duizenden bloeiende sneeuwklokjes kondigen de lente aan in de vallei van de Itterbeek. Bij een stevige natuurwandeling langs de Itterbeek kan je tussen midden februari en einde maart op verschillende plaatsen ettelijke vierkante meter bloeiende sneeuwklokje aantreffen.
Opgelet de vallei van de Itterbeek is een beschermde vindplaats van sneeuwklokjes. De bloemen bewonderen mag, plukken, uittrekken of vertrappelen is ten strengste verboden.

Sneeuwklokjes
Het geslacht sneeuwklokje (Galanthus) bestaat uit 20 soorten bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae), die in Europa en West-Azië voorkomen. Galanthus nivalis groeit van nature van de oevers van de Zwarte Zee tot de Pyreneeën. Deze soort heeft de meest westelijke en noordelijke verspreiding, en ook het breedste verspreidingsgebied.
Sneeuwklokjes zijn bolgewassen, die een voorkeur hebben voor een kalk- en humusrijke grond in de halfschaduw. De twee 4 tot 8 mm brede bladeren zijn blauwgroen bij Galanthus nivalis. De alleenstaande, melkwitte bloemen, die uit een vliezige bloeischede ontluiken, staan verheven boven de bladeren op een 15 tot 25 cm lange stengel.
De meeste soorten, zoals de gewone Galanthus nivalis, bloeien in februari – maart.
De zaden worden door mieren verspreid

Itterbeek
De Itterbeek is een beek in de Belgische provincie Antwerpen die ontspringt op het grenspunt Berlaar, Putte en Beerzel. Vervolgens vloeit ze door Koningshooikt, waar ze op de grens met Duffel de Haagbeek ontvangt. Vanaf hier vormt ze de gemeentelijke grens Duffel-Lier. Even verderop voegt ook de Reymeurterloop zich bij de Itterbeek. Na de Itterbeekstraat te kruisen stroomde ze ter hoogte van het landelijke gehucht Itterbeek in de Nete. Haar loop werd echter verlegd door de aanleg van de zinkbekkens van de Antwerpse Waterwerken, de welke ze volgt om ter hoogte van het Doodeind alsnog in de Nete te stromen.
Ter hoogte van de Itterbeekbrug heeft de snelstromende beek een breedte van vijf meter. Eertijds vormden zich broeken (onder andere Molenbroek) langsheen haar loop, omwille van de vele overstromingen. Haar vallei staat bekend als beschermde vindplaats voor wilde sneeuwklokjes.
(MSL/foto’s MSL-SDW)

.